RECERCAT
El butlletí de la recerca a Catalunya
Secretaria d'Universitats i Recerca
Setembre 2017 #130

Catalunya

Conferència dels centres CERCA a Brussel·les
El passat 31 de maig els centres CERCA van celebrar la seva reunió anual a Brussel·les, a la seu de la Delegació del Govern en aquesta ciutat.
Llegiu-ne més
shadow bottom
10 anys de l’IBEC
L’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) compleix deu anys d’activitat científica aquest any. En aquests deu anys, l’IBEC s’ha situat al cim dels centres de recerca de Catalunya més grans i consolidats.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Renovat el Pla Serra Húnter fins al 2020
El Govern ha aprovat la renovació del Pla Serra Húnter (PSH) per al període 2016-2020. Aquest Pla té per objectiu fomentar la contractació de personal docent i investigador (PDI) altament qualificat i amb mèrits d’excel·lència homologables internacionalment a les universitats públiques catalanes. Una de les novetats d’aquesta etapa és l’establiment de dues convocatòries anuals per tal d’agilitar el procés de contractació. En aquest sentit, la segona convocatòria de 2017 està prevista per al proper mes de juliol.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Mon

Deu avenços científics que marcaran Europa en els propers 60 anys
Des de la signatura del Tractat de Roma, fa 60 anys, que va establir la Comunitat Econòmica Europea, la predecessora de la Unió Europea (UE), fins ara, s’han atorgat més de 200 mil milions d’euros a projectes de recerca i innovació per donar resposta als reptes amb què es trobava la societat. A mig camí del programa Horitzó 2020, la UE ha destacat una selecció de projectes, el resultat dels quals podrien ajudar a donar forma a Europa durant els propers 60 anys.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Un repositori centralitzat d’edicions preliminars per a articles de biologia
La iniciativa Accelerating Science and Publication in Biology (ASAPBio) va proposar el febrer passat impulsar un servei centralitzat de diferents plataformes per compartir publicacions preliminars en biologia. L’ASAPBio és una iniciativa promoguda per diversos científics per fomentar els usos productius de repositoris d’edicions preliminars, o preprints, en l’àmbit de les ciències de la vida.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Ciència

Les cinc grans amenaces en la lluita contra les espècies invasores
Un grup internacional de científics alerten que les actuals tendències mediambientals, biotecnològiques i sociopolítiques estan transformant els riscos que representen les espècies invasores i els esforços per controlar-les en les properes dècades.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Exposició sobre el racisme al Museu de l’Home a París
El Museu de l’Home de París va inaugurar el 31 de març l’exposició «Nous et les autres - des préjugés au racisme», per conèixer la ciència del racisme i els prejudicis. La pregunta central d’aquesta exposició és per què persisteix el racisme si els biòlegs han negat que hi hagi una classificació dels éssers humans per la raça.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Innovació

Spark & Go: garantir la privacitat del conductor en zones urbanes restringides
El control fotogràfic dels vehicles que circulen pel centre de les ciutats quan hi ha restriccions de trànsit per contaminació ambiental pot comprometre la privacitat dels conductors. Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han desenvolupat un sistema per al mòbil que, mitjançant un protocol criptogràfic, confirma que els usuaris registrats tenen permís per accedir-hi, però evita que se’ls faci la foto.
Llegiu-ne més
shadow bottom
IOMED per millorar l’accés a les històries clíniques
L’empresa IOMED ha creat un programa que es basa en la intel·ligència artificial i que estructura i agilita les cerques dins el laberint de proves i resultats de l’historial clínic d’un pacient. D’aquesta manera, els metges tenen accés a un historial clínic més intel·ligent que els facilita l’accés a la informació.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Universitats i centres

Restes humanes del neolític inicial a la cova Bonica de Vallirana
S’han descobert les restes òssies de sis individus del període neolític —concretament de fa 7.500 anys—, al costat dels seus objectes domèstics i d’alguns animals a la cova Bonica (Vallirana). La troballa és fruit de les excavacions que duu a terme el Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona (SERP-UB).
Llegiu-ne més
shadow bottom
Un model predictiu per a la millora de la gestió de les flotes de vehicles elèctrics
Per tal d’analitzar la influència de la càrrega de les bateries dels vehicles amb l’objectiu d’optimitzar les operacions de transport, amb aplicacions en la indústria, investigadors del Departament de Microelectrònica i de Sistemes Electrònics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han creat una planta experimental a escala que simula les fàbriques i els magatzems robotitzats amb vehicles guiats automàticament que transporten els objectes. Els resultats també es podrien aplicar a entorns urbans.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Un model cel·lular ajuda a estudiar la relació entre malalties neurodegeneratives
A partir de les cèl·lules d’un pacient amb una malaltia neurodegenerativa rara, la síndrome de Gerstmann-Sträussler-Scheinker (GSS), investigadors de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) han aconseguit generar neurones que presenten altres processos neurodegeneratius no relacionats amb aquesta síndrome fins ara.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Immunoteràpia en melanoma avançat
S’ha demostrat que, en els melanomes, la immunoteràpia dirigida anti-PD1, que té com a objectiu estimular la resposta immune antitumoral mitjançant la revitalització de les cèl·lules T sanguínies o limfòcits, és més efectiva com més reduït és el volum del tumor. A més, també s’han identificat marcadors sanguinis que permeten predir la resposta de cada pacient al tractament en les primeres 4-6 setmanes.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos educatius

Vídeos que expliquen de manera senzilla com l’ecologia està present a les nostres vides
El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) inaugura una sèrie de vídeos dirigits especialment a estudiants, que descriuen experiments senzills sobre temes d’ecologia, perquè els puguin reproduir fàcilment a casa o a l’escola.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Nou joc interactiu per aprendre a fer un bon ús de l’energia a casa
L’Institut Català d’Energia ha creat el joc L’energia a casa: segueix-li la pista!, adreçat a nois i noies d’entre 9 i 16 anys. L’objectiu, mitjançant aquesta eina d’aprenentatge, és conscienciar-los sobre el bon ús de l’energia.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recomanacions

Lliurats els premis del primer concurs escolar de disseny de videojocs científics de Catalunya
El passat 15 de juny es van lliurar els guardons del concurs Científics en joc, el primer concurs escolar de disseny de videojocs científics, que distingeixen videojocs basats en personatges catalans destacats en els àmbits de la ciència, la medicina i la tecnologia. El certamen, adreçat a alumnes i mestres de 5è i 6è de primària, ha comptat amb la participació de 25 escoles i més d’un miler d’estudiants.
Llegiu-ne més
shadow bottom
We Share Science
Els vídeos sobre resums d’articles científics han crescut en popularitat al llarg de la darrera dècada. We Share Science és una plataforma per compartir vídeos curts de 3 a 5 minuts sobre recerca.
Llegiu-ne més
shadow bottom
VI edició del concurs Bioimatges
El concurs de fotografia biològica del Col·legi de Biòlegs de Catalunya (CBC) obre la seva sisena edició. Hi poden participar els alumnes de primària, secundària i batxillerat, el professorat, la ciutadania en general i els professionals de la biologia. El termini de presentació de fotografies es tanca el 15 d’octubre.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Fundació Pasqual Maragall
La Fundació Pasqual Maragall per a la recerca contra l’Alzheimer treballa per vèncer aquesta malaltia. El seu objectiu és trobar la manera de detectar precoçment l’Alzheimer mitjançant proves ràpides, barates i efectives a l’abast de tots. Amb la tecnologia actual es poden veure fins als més petits canvis que estan ocorrent al cervell d’una persona de manera no invasiva i en temps real, cosa que ajudarà a prevenir aquesta malaltia.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Novetats del web

Personalitats científiques catalanes al web de la SUR
S’ha actualitzat l’apartat de personalitats científiques catalanes del web de la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR). Actualment permet accedir a la biografia de 70 personalitats científiques, agrupades en quatre àmbits de coneixement (ciències de la vida i ciències de la salut, ciències, enginyeries i arquitectura, i humanitats i ciències socials).
Llegiu-ne més
shadow bottom
Actualitzat l’apartat d’estadístiques de recerca del web de la SUR
Ha estat actualitzat l’apartat «Estadístiques de recerca» del web de la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR) amb la informació relativa a l’any 2015.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Contacte | Alta butlletí | Baixa butlletí | Tots els números | Avís legal

ISSN: 1886-676X | Dipòsit legal: 89857472