RECERCAT
El butlletí de la recerca a Catalunya
Secretaria d'Universitats i Recerca
Abril 2017 #127
Per Sant Jordi, roses, llibres i... ciència!
Un any més, el butlletí electrònic RECERCAT es vol afegir a la celebració del dia de Sant Jordi i, per aquest motiu, la secció de Recomanacions d’aquest número recull diversos suggeriments de lectura sobre ciències, humanitats i tecnologia.
Llegiu-ne més

Catalunya

El Laboratori Europeu de Biologia Molecular obre una seu a Barcelona
La nova subseu del Laboratori Europeu de Biologia Molecular (European Molecular Biology Laboratory, EMBL) és fruit de la col·laboració amb el Centre de Regulació Genòmica (CRG) i s’ubicarà en el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). És la primera subseu que l’EMBL obre en gairebé 20 anys i se suma a les ja existents a Grenoble (França), Hamburg (Alemanya), Hinxton (Regne Unit) i Monterotondo (Itàlia).
Llegiu-ne més
shadow bottom
Celebrada la primera conferència científica internacional organitzada pel BIST
El BIST (Barcelona Institute of Science and Technology), la institució que agrupa sis dels centres de recerca més destacats del país, va organitzar el mes de març a Barcelona la BIST Founding Conference, la seva primera trobada científica internacional, que va significar la presentació formal dels objectius científics i estratègics del BIST.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Nou programa per fer de Catalunya un hub d’innovació digital
La Generalitat de Catalunya ha creat el Programa de recerca i innovació en tecnologies digitals avançades per potenciar el desenvolupament tecnològic, establir sinergies entre centres de recerca i d’innovació i millorar la captació de talent i d’inversions en aquest àmbit, de manera que tingui impacte en l’Administració, el sector productiu i la ciutadania mitjançant la transformació digital.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Món

Horitzó 2020 se simplifica
La Comissió Europea simplificarà encara més els tràmits per poder participar a Horitzó 2020, el programa de recerca i innovació de la Unió Europea. Les noves normes de finançament reduiran els costos administratius per als participants i ajudaran a prevenir errors comptables.
Llegiu-ne més
shadow bottom
La inversió pública en R+I és més important que mai
El finançament públic de la recerca i la innovació (R+I) actua com un catalitzador per impulsar la inversió privada en R+I i el creixement econòmic global, segons un informe publicat per la Comissió Europea. L’estudi subratlla que el paper del finançament públic en R+I és especialment important en un món de canvis ràpids amb un panorama d’innovació arriscat.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Ciència

Les velocitats de galàxies distants desafien les previsions dels astrònoms
Observacions recents realitzades pel Very Large Telescope de Xile mostren que moltes galàxies distants sorprenentment tenen poca matèria fosca, la matèria invisible que es creu que forma la major part de la matèria de l’univers.
Llegiu-ne més
shadow bottom
La polarització política no depèn de les xarxes socials
Investigadors de la Universitat Brown han conclòs que la polarització política entre els estatunidencs no ha augmentat més ràpidament entre els que depenen més d’Internet i les xarxes socials per accedir a les notícies. En canvi, sí que han observat que el creixement recent de la polarització política està més accentuat en grups demogràfics en què els individus són menys propensos a utilitzar Internet i les xarxes socials, per tant, Internet no és el factor més determinant en la polarització.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Innovació

Una bioimpressora en 3D de pell humana
Científics de la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M), del CIEMAT (Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques), de l’Hospital General Universitari Gregorio Marañón, juntament amb l’empresa BioDan Group, han desenvolupat un prototip de bioimpressora en 3D capaç de crear pell humana totalment funcional. Aquesta pell és apta per ser trasplantada a pacients i per provar productes cosmètics, químics i farmacèutics, en ser produïda en quantitats, en temps i a un preu perfectament compatibles amb aquests usos.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Un nou procediment transforma productes contaminants del tefló en medicaments antidepressius o antitumorals
Científics de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), a Tarragona, han patentat un mètode que transforma el fluoroform, un gas molt contaminant que es produeix durant la síntesi industrial del tefló, en productes orgànics que contenen àtoms de fluor. Aquestes molècules són presents en antidepressius com el Prozac i diversos medicaments antitumorals.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Universitats i centres

Agricultura 2.0: drons i anàlisi de dades
El grup de recerca d’Ecofisiologia de Conreus Mediterranis de la Universitat de Barcelona treballa en el desenvolupament de tecnologies que avaluïn el comportament de les plantes fent servir les dades massives (big data) i l’anàlisi de dades. Els investigadors fan elaboracions estadístiques i de programari amb l’objectiu d’extreure d’una manera còmoda la màxima informació rellevant dels conreus
Llegiu-ne més
shadow bottom
Rehabilitació del sòl pelvià amb jocs seriosos i control mèdic remot
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Hospital Clínic de Barcelona assajaran, dins del marc del projecte europeu WOMEN-UP, un sistema dissenyat per millorar la teràpia de rehabilitació de la musculatura del sòl pelvià a partir de setembre. Aquesta rehabilitació és un tractament recomanat per evitar o tractar la incontinència urinària.
Llegiu-ne més
shadow bottom
El sincrotró ALBA revela la composició d’ossos medievals
A la línia de llum d’infraroig MIRAS del sincrotró ALBA s’estan analitzant mostres arqueològiques procedents de dos esquelets enterrats en una església medieval de l’antiga Hercegovina. Els científics volen identificar com el teixit dels ossos s’ha desordenat i quins canvis han experimentat amb el pas dels anys. Aquestes dades aportaran informació sobre la influència del medi ambient i les condicions de vida de l’època.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Virus que ataquen de manera selectiva les cèl·lules tumorals
Científics de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) lideren un estudi en el qual han dissenyat una nova estratègia per aconseguir que virus modificats genèticament ataquin de manera selectiva les cèl·lules tumorals, mentre que les sanes no es veuen afectades.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos educatius

10 anys de Recerca en Acció
El portal de divulgació científica Recerca en Acció, de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), celebra 10 anys d’existència amb un ventall de continguts consolidats. L’aniversari coincideix amb el seguiment d’una expedició científica a l’Antàrtida.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Ciència en un minut
La Unitat de Comunicació Científica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha elaborat una sèrie de vídeos que, amb el suport d’il·lustracions animades i en poc més de 60 segons, donen resposta a dubtes científics. El contingut de les càpsules audiovisuals d’aquesta nova eina educativa i de divulgació es difon a través de YouTube i s’ha creat amb l’assessorament d’investigadors de la URV.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recomanacions

Pa ciència, la nostra, de Màrius Belles i Daniel Arbós
Aquest llibre, que es titula com el seu programa de ràdio, serveix perquè els divulgadors científics Daniel Arbós, biòleg, i Màrius Belles, físic, ens desvetllin curiositats quotidianes, explicades amb sentit de l’humor.
Llegiu-ne més
shadow bottom
El gen. Una història íntima, de Siddhartha Mukherjee
En un recorregut per la història que abraça uns quants segles, El gen. Una història íntima ens explica la recerca per desxifrar el codi principal que ens forma i ens defineix com a humans i que determina com som per fora i per dintre.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Gratitud, d’ Oliver Sacks
Un compendi de saviesa en 61 pàgines. Saviesa entesa com el grau més alt de coneixement, coneixement d’un mateix i d’allò que ens envolta, i que permet trobar la mesura justa de totes les coses, on només la gratitud hi té cabuda.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Cómo divulgar ciencia a través de las redes sociales, de Javi Polinario
Aquest manual té per objectiu servir de guia per als investigadors que vulguin endinsar-se en el món de les xarxes socials.
Llegiu-ne més
shadow bottom
¿Qué hubo antes del Big Bang?, de Rafael Alemañ
Actualment existeix un consens sobre l’origen de l’univers, que implica un fenomen explosiu que anomenem Big Bang, en el qual s’inicia tot, inclosos l’espai i el temps. Aquest pacte ha restat importància durant dècades a l’aparentment absurda pregunta sobre què hi havia abans que succeís aquest fenomen.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Rays of the World, diversos autors
El mot anglès ray fa de mal traduir al català perquè no en tenim cap que expressi amb tanta precisió el grup de peixos amb esquelet cartilaginós, fecundació interna, carnívors o carronyaires (totes característiques compartides amb els taurons) però que, com a trets distintius, tenen fenedures branquials i boca ventral. Podríem traduir el títol d’aquesta opera magna com a ‘Rajades del món’, però tot i així no seríem prou acurats.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Las 15 plantas medicinales que arruinarían a las farmacéuticas, de Miriam Borovich
Amb aquest manual, l’autora ens dona pautes per resoldre els problemes de salut que tenim en el dia a dia, com ara les inflamacions, les al·lèrgies, l’estrenyiment, l’apatia, l’astènia, els problemes del son, l’estrès, el colesterol, o els trastorns digestius o de circulació, aprofitant el poder curatiu que tenen les plantes i amb l’objectiu d’evitar que haguem de consumir medicaments de forma continuada.
Llegiu-ne més
shadow bottom
¿La música distrae? Neuromúsica y educación, de Jordi A. Jauset
La música ens fa més intel·ligents? L’aprenentatge musical millora l’atenció? El ball, la dansa o el cant... tenen influència en el desenvolupament del cervell?
Llegiu-ne més
shadow bottom
Alabanza de la lentitud, de Lamberto Maffei
"Com que oblidem que el cervell és una màquina lenta, el desig d'emular les màquines ràpides que nosaltres mateixos hem creat es converteix en font d'angoixa i de frustració". Aquest seria el resum de l’argument del primer llibre publicat a l’estat espanyol per un dels més grans experts den neurociència del món: el doctor Lamberto Maffei (Grosseto, 1936).
Llegiu-ne més
shadow bottom
El universo en tu mano, de Christophe Galfard
Christophe Galfard, doctor en física per la Universitat de Cambridge sota la tutela de Stephen Hawking, és un dels divulgadors científics més coneguts al món. En aquest assaig ens narra, de manera didàctica i entenedora, temes tan fascinants i complexos com l’origen de l’univers, les característiques de les galàxies, els forats negres, l’antimatèria, la dimensió espaitemps o la teoria de cordes, entre d’altres.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Científicas en cifras 2015, diversos autors
Aquesta publicació analitza la presència de dones en els diversos nivells i àmbits de la ciència a l’Estat espanyol, fent èmfasi en la carrera investigadora en universitats i organismes públics de recerca (OPI), la composició d’òrgans de decisió i la participació en convocatòries de finançament d’R+D+I.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Contacte | Alta butlletí | Baixa butlletí | Tots els números | Avís legal

ISSN: 1886-676X | Dipòsit legal: 89857472