RECERCAT
El butlletí de la recerca a Catalunya
Secretaria d'Universitats i Recerca
Març 2017 #126

Catalunya

Nous nomenaments de directors de centres CERCA
Durant el 2016, han tingut lloc diversos processos de selecció de nous directors de centres CERCA.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Oberta la segona edició del Fons de Patents Gínjol
Des de mitjan febrer i fins al 16 de març romandrà oberta la segona edició del Fons de Patents Gínjol, un programa de finançament acordat amb els centres CERCA destinat a promoure la protecció de la propietat intel·lectual i industrial. En la primera edició es van presentar 14 projectes, dels quals se n’ha finançat una desena.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Món

Manifest per la ciència reproduïble
Un equip internacional d’investigadors de metadades ha redactat un manifest que s’ha publicat al número inaugural de Nature Human Behaviour. Al manifest, els investigadors expressen el seu neguit per millorar la qualitat de la recerca científica davant de la preocupació generalitzada a la comunitat científica, que ha detectat una «crisi de reproductibilitat», és a dir, que molts resultats de recerca que es publiquen en revistes científiques no poden ser reproduïts.
Llegiu-ne més
shadow bottom
El Canadà busca un assessor científic en cap
Entre principis de desembre del 2016 i finals de gener del 2017, el Canadà ha tingut obert el termini de presentació de sol•licituds per al càrrec d’assessor científic en cap del Govern, en compliment d’una promesa de campanya del primer ministre Justin Trudeau. La ministra de Ciència, Kirsty Duncan, va anunciar la mesura després de passar el darrer any consultant els científics sobre quin hauria de ser el paper exacte d’aquest assessor en temes científics i quin perfil hauria de tenir.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Ciència

La il·lusió de sentir que una mà de plàstic és la pròpia
Un equip de científics de la Universitat de Milà, de la Milan Medical School i de la Universitat de Torí ha observat com el «truc de la mà de goma» —amb què els subjectes experimenten una mà artificial com si fos pròpia— posa de manifest la mecànica amb la qual el cervell connecta amb el cos i, fins i tot, com es pot arribar a sentir les sensacions que rep una mà artificial.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Com travessen els glòbuls blancs les parets dels vasos sanguinis?
Investigadors han descobert com els glòbuls blancs travessen les parets dels vasos sanguinis, sense danyar-les, per atacar agents invasors als teixits infectats del cos.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Innovació

Indo i Eurecat fabriquen ulleres personalitzades amb impressió 3D
L’empresa d’òptica Indo i Eurecat han creat unes ulleres fetes a mida amb impressió 3D amb una tècnica que farà que canviï la manera de produir de la indústria oftalmològica. Aquesta tecnologia permet trobar la forma i l’encaix perfecte de la muntura i els vidres per a cada cara.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Microones per a endoscòpies en la diagnosi del càncer colorectal
La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha rebut un dels 20 ajuts que atorga el programa CaixaImpulse per desenvolupar el projecte «Dispositiu d’imatges a temps real per microones per a exploracions endoscòpiques i intervencions», un nou dispositiu mèdic per a la prevenció i el diagnòstic del càncer colorectal.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Universitats i centres

Verí d’abella per tractar malalties del sistema nerviós central
Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i la Universitat de Barcelona (UB) han elaborat un vehicle o llançadora molecular en forma de pèptid, creat a partir d’una neurotoxina derivada del verí d’abella, capaç de travessar la barrera hematoencefàlica per transportar fàrmacs al cervell.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Un «videojoc» per millorar les broncoscòpies
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en col·laboració amb l’Hospital de Bellvitge - IDIBELL, han desenvolupat una tecnologia que permet la realització de biòpsies de pulmó seguint una ruta planificada i localitzada amb tècniques de realitat augmentada, videojocs i modelatge en 3D per realitzar la broncoscòpia.
Llegiu-ne més
shadow bottom
L’Observatori Astronòmic del Montsec col·labora en la descoberta d’un exoplaneta
L’exoplaneta XO-6b s’ha descobert gràcies a la col•laboració dels tres telescopis del projecte XO, instal·lats a Utah (Estats Units), a l’Observatori del Teide (illes Canàries) i a l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM), de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). A més, el telescopi Joan Oró, de l’OAdM, ha participat en la caracterització d’aquest exoplaneta.
Llegiu-ne més
shadow bottom
ESCAPE-NET per a la prevenció i el tractament de l’aturada cardíaca sobtada
El mes de gener va tenir lloc a Amsterdam la primera reunió del projecte (European Sudden Cardiac Arrest network: towards Prevention, Education and New Treatment), un projecte del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea, de l’àrea de Medicina Personalitzada, que se centra en l’àmbit de l’aturada cardíaca sobtada.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos educatius

Recerkids, un congrés per al foment de les vocacions científiques
El passat 16 de febrer es va celebrar el I Congrés de Recerca Científica per a Escoles Inquietes (Recerkids) a l’Aula Magna de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Aquesta ha estat la primera edició d’un programa educatiu que ha implicat durant mesos prop de cinc mil nois i noies de cinquè i sisè de primària d’un centenar d’escoles de Catalunya.
Llegiu-ne més
shadow bottom
NanoKit: apropar la nanociència als joves
NanoKit és un material didàctic sobre nanociència i nanotecnologia que té com a finalitat que els joves coneguin i entenguin un àmbit científic emergent, amb un gran potencial per transformar el seu dia a dia.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recomanacions

15 videoexperiències sobre la col·laboració entre grups de recerca i empreses
L’Atles de la innovació a Catalunya presenta 15 experiències en format de vídeo realitzades gràcies a la col·laboració entre empreses, universitats públiques catalanes i centres de recerca i tecnològics.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Un llibre commemoratiu dels 30 anys de la FCRI
El mes de desembre, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) va complir 30 anys. Amb motiu d’aquesta celebració, la Fundació ha publicat el llibre Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, 30 anys amb la ciència, que parla de la seva història i, alhora, fa una cronologia en paral•lel de la trajectòria i els fets fonamentals del sistema de recerca i innovació català, del qual la Fundació forma part des del 1986.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Sketching Científic CRAG
El projecte Sketching Científic CRAG és un projecte dut a terme durant l’any 2016 al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i liderat per la investigadora del CSIC Elena Monte, en col·laboració amb Zahorí de Ideas - Drawing on Location.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Manifest per la cultura científica i tecnològica
La Societat Catalana de Biologia (SCB), les seccions de Ciències Biològiques i de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) denuncien en un manifest que, malgrat estar presents en les transformacions de la humanitat i plantejar debats ètics i socials, la ciència i la tècnica i els seus efectes sobre l’evolució de la societat reben poca atenció.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Novetats web

Actualitzat l’apartat de recursos de Recercat per al professorat
L’apartat de recursos de Recercat per al professorat del web de la Secretaria d’Universitats i Recerca va ser creat el febrer del 2008 i aplega més de 140 recursos educatius dividits en tres categories («Activitats», «Web» i «Publicacions»).
Llegiu-ne més
shadow bottom
Contacte | Alta butlletí | Baixa butlletí | Tots els números | Avís legal

ISSN: 1886-676X | Dipòsit legal: 89857472