• Imprimeix

Distincions Jaume Vicens Vives

La distinció Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària es va crear l'any 1996 i té la finalitat de premiar l'excel·lència en la docència universitària. Les candidatures les presenten els consells socials de les universitats públiques catalanes, o els òrgans equivalents de les universitats privades, i la proposta es tramita a través de la secretaria del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). Les concessions de les distincions es lliuren en el transcurs de la inauguració del curs universitari, al mes de setembre.

Aquests premis poden atorgar-se a títol individual o a títol col·lectiu. L'import ha estat de 20.000 euros per a cada guardó. L'import de les distincions Jaume Vicens Vives s'ingressa en els pressupostos de les universitats corresponents, i s'ha de destinar a projectes d'innovació o de millora docent. 
 
L'historiador Jaume Vicens Vives (Girona 1910 - Lió 1960) va deixar un estímul que transformaria per complet la historiografia catalana i una obra de més de tres-cents cinquanta títols. Va ser catedràtic d'història moderna de la Universitat de Saragossa i a partir de l'any 1948 de la Universitat de Barcelona. Malgrat el caràcter positivista dels plantejaments de Vicens, el món acadèmic hispànic va rebutjar les seves idees de renovació, així que va dur a terme aquesta tasca renovadora en la seva pròpia obra. Un dels seus llibres més coneguts és el Manual de historia económica de España (1959), que var fer amb la col·laboració de Jordi Nadal. Vicens es proclamava continuador d'una escola catalana d'història que anava de Pròsper de Bofarull a Ferran Soldevila. És en aquesta línia que cal situar la seva preocupació pels estudis d'història contemporània de Catalunya, que estava convençut que havien de contribuir a replantejar d'una manera més realista una política de recobrament de Catalunya.

 

Data d'actualització:  26.09.2018